In de geschiedenis van het Belgisch voetbal zagen we vaak een steile opmars, maar soms ook even harde teloorgang van clubs die nochtans kleur hadden gegeven aan de competitie in ons land. In deze reeks richten we onze blik op verdwenen clubs uit de recente geschiedenis, maar waarvan de geest vandaag nog steeds verder leeft in de Challenger Pro League dankzij ex-spelers van die club.
Vandaag richten we ons vizier op KSC Lokeren. Maar liefst 13 spelers die vandaag actief zijn in de Jupiler Pro League of Challenger Pro League hebben een verleden op Daknam.
Europees succes voor KSC Lokeren
We beginnen ons verhaal met het ontstaan van de fusieclub KSC Lokeren in 1970. Onder stamnummer 282 promoveerde de club uit bevordering richting eerste klasse, waar het sindsdien bijna onafgebroken speelde.
Na een korte terugval naar tweede klasse begin jaren ‘90 kwam Roger Lambrecht als geldschieter aan boord van de Oost-Vlaamse club. Hij bracht de wit-zwart-gele tricolores richting nieuwe successen, met deelname aan play-off 1 en winst van de Beker van België in 2012 én 2014. Hierdoor mocht Lokeren zelfs Europees aantreden in de laatste voorronde van de Europa League (2-1 winst en 1-0 verlies tegen FC Viktoria Pilsen uit Tsjechië in 2012 en winst tegen Hull City in 2014 met uitschakeling in de daaropvolgende groepsfase tegen Trabzonspor, Legia Warschau en Metalist Charkov, waarin Lokeren nochtans 10 punten had behaald). Ook voordien had de club al eens Europees gespeeld, onder leiding van trainer Paul Put in 2003.
Daarop volgde een terugval, degradatie en verdere teloorgang van de club. Na het vertrek van trainer Peter Maes naar KRC Genk slaagden opvolgers Bob Peeters, Georges Leekens, Rúnar Kristinsson, diezelfde Peter Maes, Arnar Vidarsson, Trond Sollied, Glen De Boeck en Stijn Vreven er niet in om de club opnieuw te laten herleven. Na de degradatie naar 1B verkocht voorzitter Roger Lambrecht de club aan voormalig spelersmakelaar Louis de Vries, maar na één seizoen eindigde op de laatste plaats en namen financiële problemen de bovenhand. Op 20 april 2020 werd de club uiteindelijk failliet verklaard.
De geest van KSC Lokeren leeft verder in…
Zoals vaak het geval is bij het verdwijnen van legendarische clubs, worden nieuwe projecten op poten gezet, tot één ervan nieuwe successen kan behalen in de hoop de trouwe supportersaanhang mee te krijgen in het verhaal. Gesprekken met KVV Zelzate en VW Hamme draaiden op niets uit, maar twee dagen nadat het officiële faillissement van de club werd uitgesproken, raakte bekend dat de club zou fusioneren met KSV Temse (stamnummer 4297) tot KSC Lokeren-Temse en op Daknam zou gaan spelen. Nadat de nieuwe fusieclub in seizoen 2021-2022 nog werd uitgeschakeld in de eindronde door Belisia Bilzan, mocht de trouwe aanhang vorig seizoen een eerste keer vieren. De club promoveerde richting eerste nationale, waar het dit seizoen meteen meestrijdt bovenin het klassement.
Terwijl de supporters op Daknam in blijde verwachting zijn van hun promotie richting Challenger Pro League en profvoetbal, mijmeren ze naar de successen van hun ter zielen gegane club. Ze voelen een gepaste trots als één van hun ex-spelers erin slaagt om mooie dingen te laten zien op het veld. Daarom gingen wij na welke spelers van KSC Lokeren vandaag nog steeds actief zijn in de Challenger Pro League (en Jupiler Pro League).
… de Jupiler Pro League
Alfred Finnbogason speelt als inmiddels 34-jarige spits sinds dit seizoen terug bij KAS Eupen, waar hij al één doelpunt scoorde en vier assists afleverde. De IJslandse international kwam in seizoen 2010-2011 bij KSC Lokeren en won er in het daaropvolgende seizoen de Beker van België. Hij zou later daarna nog in actie komen bij Helsingborgs, Heerenveen, Real Sociedad, Olympiakos, Augsburg en Lyngby.
Ook doelmannen Davino Verhulst en Ortwin De Wolf, vandaag op de loonlijst van R. Antwerp FC, hebben een rijk verleden bij de Oost-Vlaamse club. Verhulst was maar liefst 7 seizoenen actief op Daknam, waar hij de concurrentie moest aangaan met Barry Boubacar Copa. De Wolf is een jeugdspeler van Lokeren en was aanvankelijk derde doelman en tweede doelman bij de club. Toen Verhulst een operatie moest ondergaan, greep De Wolf zijn kans. Hij was vervolgens actief bij KAS Eupen en trok daarna naar R. Antwerp FC, waar hij vorig seizoen ook oud-ploegmaat Davino Verhulst opnieuw tegen het lijf liep, nadat die twee seizoenen bij Apollon Smyrnis in Griekenland had gespeeld.
In de meest succesvolle jaren van KSC Lokeren stonden ook Hans Vanaken en Denis Odoi in de basis. Beide heren zijn vandaag aan de slag bij Club Brugge KV. Odoi trok na KSC Lokeren (waar hij 3 seizoenen speelde) zes seizoenen naar FC Fulham alvorens in het Jan Breydelstadion te landen, Vanaken (2 seizoenen actief voor KSC Lokeren) speelt sinds seizoen 2015-2016 bij de West-Vlaamse kampioen.
Na de degradatie naar 1B speelden ook Théo Defourny en Dylan Mbayo voor de ter zielen gegane club. Voor Defourny al de zoveelste club die hij ten onder zag gaan: eerder was hij actief bij Excelsior Virton, Moeskroen en AFC Tubize. Bij Lokeren dwong hij pas na nieuwjaar een basisplaats af, maar kon Lokeren niet van de laatste plaats houden. De Belgische doelman met Franse afkomst speelde daarop één seizoen bij KAS Eupen, alvorens eerste doelman te worden bij RWDM. Dylan Mbayo groeide als jeugdspeler van KSC Lokeren door naar de eerste ploeg en vertrok na het verdwijnen van zijn club richting KAA Gent, waar hij af en toe speelminuten kon verzamelen. Een doorbraak kwam er niet, waarna hij de overstap maakte naar KV Kortrijk. Bij de hekkensluiter in de Jupiler Pro League vond hij dit seizoen echter de weg naar doel nog niet.
… en de Challenger Pro League
Maar ook in de Challenger Pro League behalen ex-spelers van KSC Lokeren nog heel wat successen. Net als Ortwin De Wolf en Dylan Mbayo was Derrick Tshimanga een jeugdspeler van de club, waar hij als linksachter tussen 2008 en 2012 vier seizoenen bij de A-kern speelde. Hij werd er opgemerkt door KRC Genk én de Rode Duivels. Na 4,5 seizoenen bij de Limburgse club trok hij naar Willem II, alvorens aan de slag te gaan voor OH Leuven en Waasland-Beveren. Dit seizoen is de inmiddels 35-jarige Tshimanga vaste waarde bij Beerschot in de Challenger Pro League.
Op diezelfde positie forceerde ook jeugdspeler Alexander Corryn een doorbraak. Hij kreeg volop zijn kans na het vertrek van Tshimanga en zou uiteindelijk eveneens vier seizoenen deel uitmaken van de A-kern. Corryn was er voornamelijk invaller, maar zijn kwaliteiten werden opgemerkt door KV Mechelen. Hij maakte de overstap en werd met het oog op zijn ontwikkeling twee seizoenen uitgeleend aan R. Antwerp FC. Hij promoveerde met de club richting Jupiler Pro League en deed dat kunstje later nog eens over bij KV Mechelen. Vervolgens verdedigde hij twee seizoenen de kleuren van Cercle Brugge, alvorens vorig seizoen op de Freethiel te belanden bij SK Beveren. Daar liep hij eind september een kruisbandblessure op, waardoor hij dit seizoen een lange revalidatie tegemoet gaat.
Steve De Ridder (KMSK Deinze) kwam in seizoen 2016-2017 aan bij KSC Lokeren, alvorens in de daaropvolgende drie seizoenen het gezelschap te krijgen van Stefano Marzo (FCV Dender EH), Tracy Mpati (Francs Borains) en Jakov Filipovic (SK Beveren). Alle vier waren ze getuige van de teloorgang van KSC Lokeren en dit seizoen komen ze elkaar nog geregeld tegen in de Challenger Pro League.
- De Ridder kreeg dit seizoen al drie basisplaatsen, verzamelde speelminuten in vijf andere wedstrijden, zat drie keer niet in de selectie en bleef één wedstrijd op de bank bij KMSK Deinze. Hij hoopt op meer speelgelegenheid onder de nieuwe coach Hans Somers.
- Marzo waagde nog zijn kans bij Roda JC, alvorens de overstap te maken naar FCV Dender EH. Daar was de rechtsachter vorig seizoen goed voor vijf doelpunten en drie assists. Ook dit seizoen is hij een vaste waarde in het elftal van Timmy Simons, met 12 basisplaatsen (in elke wedstrijd), één doelpunt en drie assists.
- Mpati kwam vorige week al aan bod bij het artikel over de ter zielen gegane Brusselse clubs en maakt ook hier zijn opwachting. De flankverdediger stond immers drie seizoenen op de loonlijst van KSC Lokeren. Vorig seizoen vierde hij de promotie met Francs Borains, waar hij ook dit seizoen vaste waarde is en af en toe de kapiteinsband mag dragen.
- Filipovic is Kroatisch ex-international die door KSC Lokeren naar België werd gehaald. De centrale verdediger was er een belangrijke pion en vaste waarde in de basiself. Na het verdwijnen van de Oost-Vlaamse club ging hij zijn voetbalgeluk beproeven bij BATE Borisov uit Wit-Rusland, waar hij ook kwalificatiewedstrijden voor de Conference League mocht spelen. SK Beveren haalde hem halverwege vorig seizoen terug naar Oost-Vlaanderen, waar hij het dit seizoen tot de basis lijkt te hebben geschopt. Hij scoorde bovendien al één doelpunt en gaf een assists.
Geef een reactie