In de geschiedenis van het Belgisch voetbal zagen we vaak een steile opmars, maar soms ook even harde teloorgang van clubs die nochtans kleur hadden gegeven aan de competitie in ons land. In deze reeks richten we onze blik op verdwenen clubs uit de recente geschiedenis, maar waarvan de geest vandaag nog steeds verder leeft in de Challenger Pro League dankzij ex-spelers van die club.
Vandaag richten we ons vizier op Boussu Dour Borinage. Drie spelers die vandaag actief zijn in de Challenger Pro League hebben een verleden in het Stade Robert Urbain.
We beginnen ons verhaal in seizoen 2008-2009, waarin toenmalig derdeklasser Boussu Dour Borinage (stamnummer 167) via eindronde en winst tegen URS du Centre, VW Hamme en KV Woluwe-Zaventem voor het eerst in haar geschiedenis promotie kan afdwingen naar tweede klasse.
Koehandel in stamnummers
Daar kon het in vijf opeenvolgende seizoenen telkens het behoud afdwingen, maar de club kwam in financiële moeilijkheden en raakte moeilijk aan een voetballicentie. In 2014 werden ze benaderd door RFC Sérésien (stamnummer 23), een Luikse eersteprovincialer die was overgenomen door de Franse tweedeklasser FC Metz en steile ambities had om hogerop te spelen. Die club zou het stamnummer van Boussu Dour Borinage overnemen en de Henegouwse club zou op zoek gaan naar een ander stamnummer in de nationale reeksen, om zo de jeugdwerking te behouden. Dat vonden ze bij Charleroi Fleurus (stamnummer 5192), dat samensmolt met FC Charleroi (stamnummer 94) in vierde klasse én administratief fusioneerde met stamnummer 23 (om het nationaal jeugdlabel te verkrijgen).
In de nasleep van deze koehandel in stamnummers stelde de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) paal en perk aan deze praktijken en veranderde het de regels hieromtrent. Sinds 2016 mag een stamnummer niet verder dan dertig kilometer verhuizen, maar werd wel de mogelijkheid ingevoerd om (historische) stamnummers terug te kopen.
De geest van Boussu Dour Borinage leeft verder in…
Het nieuwe Seraing United (later RFC Seraing) zou onder stamnummer 167 de nodige successen behalen. Het promoveerde uit eerste nationale na het verdwijnen van drie profclubs in 1B, behaalde het daaropvolgende seizoen meteen promotie naar 1A en kon zich daar twee seizoenen handhaven. Dit seizoen is Seraing na degradatie actief in de Challenger Pro League, waar het niemand minder dan R. Francs Borains (de opvolger van Boussu Dour Borinage) ontmoet, dat afgelopen seizoen promoveerde uit eerste nationale. De cirkel lijkt rond.
Terwijl de trouwe supportersaanhang van Francs Borains de nieuwe successen van de club aanmoedigt, ondanks een moeilijk seizoen, denken ze af en toe terug aan de prestaties van hun oude club Boussu Dour Borinage. Drie spelers met een verleden bij de toenmalige club onder stamnummer 167 zijn immers vandaag nog steeds actief in de Challenger Pro League.
… Teddy Chevalier
De inmiddels 36-jarige Teddy Chevalier draagt dit seizoen de kapiteinsband bij Francs Borains in de Challenger Pro League. De Franse spits speelde eerder al een half seizoen in België bij Boussu Dour in derde klasse en dwong toen promotie af met de club. Met twee doelpunten in de eindronde had hij mee een aandeel in de successen van de toenmalige club.
Chevalier zou nadien drie seizoenen bij Zulte Waregem spelen (19 doelpunten, 17 assists), één seizoen in de eredivisie bij RKC Waalwijk (11 doelpunten, 4 assists), 2 seizoenen bij KV Kortrijk (19 doelpunten, 18 assists), 1 seizoen bij de Turkse eersteklasser Caykur Rizespor (4 doelpunten, 2 assists), opnieuw 3 seizoenen bij KV Kortrijk (34 doelpunten, 18 assists), anderhalf seizoen bij FC Valenciennes in Ligue 2 (18 doelpunten, 4 assists), een half seizoen en het begin van het daaropvolgende seizoen opnieuw bij KV Kortrijk (3 doelpunten, 3 assists) en 1 seizoen bij Royal Excel Mouscron (6 doelpunten, 7 assists). Vorig seizoen dwong hij – voor de tweede keer in zijn carrière – mee promotie af met Francs Borains richting tweede klasse, met 30 doelpunten. Ook dit seizoen vond hij al 1 keer de weg naar de touwen in competitie en 1 keer in de beker.
… Grégory Grisez
De inmiddels 34-jarige Grégory Grisez staat dit seizoen officieel op de loonlijst van Francs Borains, maar kwam nog niet in actie bij de promovendus in de Challenger Pro League. Nochtans had hij in de eerste twee seizoenen van Boussu Dour in tweede klasse wel een belangrijk aandeel in het behoud van de club. De linksachter werd door Sporting Charleroi uitgeleend aan de tweedeklasser, waar hij anderhalf seizoen zou spelen (48 wedstrijden, 6 doelpunten en 7 assists).
Nadien kwam Grisez nog uit voor CS Visé, RWS Bruxelles (zie ook “De geest van RWS Bruxelles in de Challenger Pro League”), KSV Roeselare, Beerschot en CS Fola Esch uit Luxemburg. Vorig seizoen was hij een belangrijke pion bij Francs Borains, onder trainer Arnauld Mercier – met wie hij eerder al had gewerkt bij KSV Roeselare.
… William Dutoit
Ook doelman William Dutoit, inmiddels 35 en reservedoelman bij KMSK Deinze, heeft een verleden bij Boussu Dour Borinage. Het is de club waar hij eerste doelman was in tweede klasse en met wie hij telkens het behoud kon realiseren. Hij speelde er zichzelf ook in de kijker van andere clubs, want hij zou nadien nog het mooie weer maken bij STVV in tweede en eerste klasse, bij KV Oostende in de Jupiler Pro League en bij KMSK Deinze sinds 2020. Daar speelt hij momenteel tweede viool, na de Spanjaard Nacho Miras.
In de beker van België kreeg Dutoit wel speelminuten (120 zelfs), maar de tweedeklasser ging met 5-3 onderuit na strafschoppen tegen Olympic Charleroi.
Geef een reactie